2011. november 7., hétfő

Közúti árufuvarozói rendelet módosításának tervezete

Magát a tervezetet a belinkelt oldalon lehet elolvasni. Mi most a változásról, és az eddigi szabályoktól való eltérésről szeretnénk írni

. http://www.mfor.hu/cikkek/Elkeszult_a_kozuti_aru__es_szemelyszallitasi_rendelet_tervezete.html

Ami idáig is meg volt: a kezdő vállalkozásnál, mind a vezetőnek, mind a szakmai irányítónak kellett erkölcsi bizonyítvány. Egy új árufuvarozói engedély kiváltásakor idáig is vizsgálták, hogy a szakmai irányító szerepelt-e korábbi fuvarozói vállalkozásban, vagy van-e aktuális munkaviszonya, esetleg saját vállalkozása.
A változás abban van, hogy most már a vezetőt is vizsgálni fogja a hatóság, de csak akkor, ha ez a törvény tervezet hatályossá válik.
Amikor ez megtörténik, onnantól kezdve a vállalkozás vezetőjének is meg kell felelni a jó hírnév követelményének.
A mi olvasatunkban ez azt jelenti, hogy olyan vállalkozások nem indulhatnak, ahol a vállalkozás vezetője már tag volt olyan vállalkozásban, amely ellen felszámolás indult, vagy a hatóság azért vonta vissza az engedélyt, mert többször súlyosan megsértette az AETR szabályokat.
A rendelet tervezet ad lehetőséget, hogy a vétlen tag egy év elteltével akár saját vállalkozást indítson, de az egy éves határidőt vizsgálni fogja.
Maga a vizsgálat kitér mind a vezető, mind a szakmai irányító tevékenységére. Vagyis meg fog nőni a friss árufuvarozói vizsgabizonyítvány értéke, és több vállalkozás vezetője fog saját árufuvarozói vizsgabizonyítványt megszerezni.
Az viszont már most biztos, hogy mi a megfelelő előkészítésnek köszönhetően továbbra is 2-3 napos határidővel tudjuk egy vállalkozás elindítását vállalni, vagy egy meglévő vállalkozásnál akár egy napos határidővel tudjuk vállalni az aktuális változásokat.