2012. január 29., vasárnap

Félreértések miatt kötelezik bírság fizetésre? Ne hagyja, előzze meg a büntetést!

Működésünk közben többször is találkoztunk olyan fuvarozó vállalkozással, amelynek többször is szabálysértési bírságot kellett fizetnie az AETR szabályok helytelen értelmezése miatt.
2011.december 7.-től azonban ennél nagyobb veszély is fenyegetheti azokat, akiket a szabályok betartásának elmulasztásában tetten érnek: a tevékenység felfüggesztése is lehet egy szabálysértés következménye!
Találtunk egy igen hasznos oldalt, ahol részletesen, érthetően magyarázzák el a pihenőidővel, a tachográf korongokkal kapcsolatos szabályokat, és azok betartásával komoly pénzbírság, vagy akár még ennél súlyosabb mértékű szankciókat is el lehet kerülni!
Ajánljuk az oldalt azoknak, akik már fuvarozói tevékenységet folytatnak, de még inkább azoknak, akik most akarnak ezzel foglalkozni!
Ismerkedjenek meg az oldallal:

http://aetr.hu/

Milyen változások vannak a fuvarozói engedély kiváltásának feltételeiben?

Több, alapvető különbség van az most érvénybe lépő szabályozás, és az eddig alkalmazott rendszer között.
Először nézzük, hogy mi az, ami nem változott: 
Engedélyre szükség van minden olyan járműre, amely díj ellenében áruszállítást végez, kivéve, ha az össztömege 3500 kg, vagy az alatti.
 Továbbra is kéri a hatóság a köztartozások megfizetéséről szóló igazolásokat, a jó hírnév igazolására az erkölcsi bizonyítványt, és a vállalkozás vagyoni hátterének igazolását.
Amivel kiegészült a beadandó iratok, okmányok száma:
Már nem elég, a vállalkozás vezetőjének erkölcsi bizonyítványa, a szakmai irányító(k) erkölcsi bizonyítványát is csatolni kell.
 A régi, 2000 előtti Vállalkozói Vizsgabizonyítványokat sem fogadja el a hatóság új vállalkozások indítása esetén. Ekkor újra vizsgát kell tenni. A már meglévő, élő fuvarozói vállalkozások, amelyeknél lejárt a vállalkozói engedély határideje, ott a vállalkozás megkaphatja az új engedélyt, (persze csak ha az összes többi okmánnyal, irattal rendelkezik) azzal a megkötéssel, hogy a szakmai irányítónak nyilatkoznia kell arról, hogy záros határidőn belül különbözeti vizsgát tesz.
Legalább nyilatkozatban igazolni kell, hogy a szállító jármű(vek) nem parkol(nak) közterületen. További változás az, hogy ha egy vállalkozás eddig csak 3500 kg össztömegű járművekkel fuvarozott nem kellett árufuvarozói engedélyt kiváltani, csak akkor, ha vásárolt 3,5 tonna össztömeg feletti járművet, és engedélyt csak erre a járműre kellett kérnie.
Az új szabályozás szerint ha egy vállalkozás rendelkezik akár csak egyetlen 3,5 tonna feletti járművel, akkor az összes járműre ki kell kérni az engedélyt.
Vagyis: ha eddig volt 5-10-50 vagy még több 3,5 tonna össztömegű jármú ami áruszállítási feladatot végzett, és bekerül egyetlen egy darab 3,5 tonna feletti jármű a gép parkba, akkor az összes járművet be kell jelenteni az engedély kiváltása során.
Ennek az a vonzata, hogy a vállalkozás vagyoni igazolása nem egyetlen egy, hanem 5-10-50 vagy még több járműre kell szóljon.
 Az új szabályozás bevezetésével egy időben az engedélyeket is lecserélik.
Megváltozik az engedélyek színe, és egy újabb biztonsági azonosítót tesznek magába az engedélybe a nyomdában.
Az engedélyeket folyamatában, annak lejártakor, vagy más ügyintézés során cserélik le.
Továbbá jó hír, hogy az új engedélyeket már nem 5, hanem 10 évre adja ki a közlekedési hatóság.