2014. október 29., szerda

Az Internet adó után egy másik szakmai körök szerint átgondolatlan törvénytervezet borzolja a fuvarozók hangulatát!

Egy, az áfacsalások visszaszorítására irányuló törvény nehezítené meg a fuvarozók életét, januártól, ha azt megszavazza a parlament. 
A törvénytervezet szerint januártól bármilyen árut csak úgy lehet fuvarozni, ha a szállítást előre bejelentik az adóhivatalnak.
A most benyújtott új törvényjavaslat szerint januártól csak olyan árut lehet forgalomba hozni, amit szállítás előtt bejelentettek az adóhivatalnak. 
Ennek ellenőrzéséhez célul tűzte ki a kormány, hogy januárra működni kell a totális elektronikus áruforgalom- ellenőrző rendszernek, melynek alapja az e-útdíj szedés kapcsán kiépült elektronikus rendszer.
A törvény a tervezet szerint minden útdíj köteles járműre ki fog terjedni. 
A fuvarozó 3 esetben fog találkozni ezzel a törvénnyel:

  1. Ha az EU területéről árut hoz be Magyarországra (ezt a magyarországi címzettnek kell megtennie)
  2. ha belföldről árut visz ki az EU területére ( ez a feladó feladata lesz)
  3. ha az országon belül végez olyan belföldi fuvarozást, ahol az áru először kerül termék értékesítésre (ekkor szintén a feladó a felelős a bejelentésért) 
De hát ez nem is a fuvarozó dolga. Mondható így első ránézésre.
 Azonban itt arról van szó, hogy akkor van bejelentési kötelezettség, ha az áru gazdát cserél. Így viszont minden áru, még a darabáru, és ömlesztett áru is bele tartozik a törvénybe. Vagyis ez érvényes lesz a sóderra, és a betonra is, nem csak az élelmiszerekre. 

EAKER szám. Mi az? 
A törvényjavaslat szerint a rendelkezés hatálya alá tartozó árufuvarozást csak olyan fuvarozó végezhet, aki rendelkezik a most létrehozandó EKAER számmal. Az EKAER az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer rövidítése. Ha a törvényt elfogadják, akkor tehát januárig minden fuvarozónak kérnie kell majd egy ilyen nyilvántartási számot az adóhatóságtól.

Mi történik akkor, ha valakinek nem lesz ilyen száma?
A törvény tervezet szerint az áruvarozói engedély mellett ezt az engedélyt is kérni kell majd ellenőrzéskor. 
Ha valakit az adóhatóság azon ér, hogy bejelentés nélkül szállítja az árut, akkor a szállított termékeket a NAV lefoglalja. Sőt, lefoglalhatja a fuvarozó autóját is, mint a bejelentés nélkül folytatott tevékenység eszközét. A lefoglalt árut és az autót akár el is lehet árverezni, s ebből fizettetik ki a rendkívül magas büntetés összegét. A bírság a be nem jelentett fuvarozás esetén ugyanis a szállított áru értékének a 40 százaléka lesz!