2016. január 15., péntek

2016. Hozott-e változást az új év a fuvarozói engedélyek kiváltásában?

Őrömmel jelenthetjük, a kedves olvasóknak, hogy 2016-ban nem történik jelentős változás a fuvarozói vállalkozás elindításához szükséges engedélyek beszerzésében. 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek változtatások az engedélyek megszerzéséhez szükséges okmányok megszerzésében. 
A 3,5 tonna össztömegű járművek tevékenységéhez továbbra sem szükséges engedély a közlekedési hatóságtól. 
Ez jó hír azoknak, akik ilyen járművekkel végeznek bizonyos fuvarozói tevékenységet. 
Továbbra is érvényben maradt a rendelet azon része, hogy aki a fuvarozói tevékenységbe bevon akár csak egyetlen egy 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművet, az kénytelen a teljes autóparkra engedélyt kérni. 
A 3,5 tonnát meghaladó járművek engedélyezéséhez változatlanul be kell szerezni az erkölcsi bizonyítványt, mind a vállalkozás vezetője, mind a szakmai irányító részére. 
Könnyebbség csak akkor van, ha a vállalkozás vezetője, és a szakmai irányító ugyanaz a személy, mert ebben az esetben értelem szerűen csak egy erkölcsire van szükség. 
Az erkölcsi bizonyítványt 2015. jan. 1.-től már csak a postákon kérhető erkölcsi kérő lappal lehet megkérni, aminek a megérkezése 7-14 nap. 
Ha valaki gyorsabban szeretné megkapni, akkor személyesen kell befáradnia a KEKKH Központi Hivatalába (Bp. XIII. Visegrádi utca 110.) ahol 4400.- forint ellenében akár azonnal kiadják a kért okmányt.

Sajnos, semmilyen más mód nem lehetséges, ugyanis a meghatalmazással történő okmány kiváltás a már említett idő ponttól megszűnt. 
Tovább bonyolíthatja, vagy inkább idő igényes lehet, hogy a NAV-tól már csak elektronikus úton lehet megkérni az együttes nemleges adóigazolást
Ez azért lehet gond, mert ha a könyvelő benyújtja a kérvényt, akkor tapasztalataink szerint 3-6 nap, mire a válasz megérkezik, és a hatóság minden esetben megvizsgálja, hogy elmúlt 5 évben rendben volt-e könyvelés. 
Ha hiányzik egy beadvány, máris újabb napok vesznek el, mert a hiányolt beadványt pótolni kell, azt a NAV munkatársai feldolgozzák, majd csak utána nézik meg, hogy nincs-e újabb akadálya az igazolás kiadásának.
Persze minden esetben újra kell kérni az együttes nemleges adóigazolást, és minden esetben utalni kell az igazolás kiadásához szükséges 3.000.-Ft-os utalási igazolást is.
Akik Pest megyei székhellyel rendelkeznek, és a székhelyük, valamint a telephelyük megegyezik, azoknak mindössze egyetlen alkalommal kell megkérni a helyi önkormányzattól a nemleges adóigazolást.  
Nincsenek ilyen jó helyzetben a Fővárosi székhellyel rendelkezők, mert nekik nemcsak a székhely, és a telephely szerinti önkormányzattól kell nemleges adóigazolást kérni, hanem a Fővárostól is, ami persze egy külön út, és ha ott nincs rendben valami, akkor persze külön macera. 
Könnyítésként meg kell említeni, hogy a Közlekedési Hatóság idén már nem kéri azt, hogy egy gazdasági társaság közhiteles cégkivonattal igazolja a meglétét, azt már az ügyintézők közvetlenül a cégnyilvántartóból tudják lekérni. 

Aki szeretné a viszonylag hosszadalmas, és néha idegőrlő sorban állásokat elkerülni, azoknak 2 ajánlatunk van: 1.előre jelentkezzenek be időpontot kérve, vagy 
                          2. bízzanak meg bennünket az ügyintézéssel. 
Minden kedves érdeklődőnek, és vállalkozást kezdőnek ezúton is sok sikert, és esemény mentes fuvarokat kívánunk! 
  

2 megjegyzés:

  1. Ez mind szép és jó! DE! Honnan lehet megtudni azt, hogy mi kell? A blog hivatkozik arra, ha túl bonyolult akkor bízzuk meg a blog íróját a szükséges engedélyek beszerzésével! De hogyan??? Nincs elérhetőség, nincs semmilyen támpont, hogyan láphetek kapcsolatba!
    Amit én szeretnék megtudni pontosan és nem pletyka szinten az a következő!:
    Egyéni vállalkozóként szeretnék árukat fuvarozni Magyarországon és az EU országaiban. A vállalkozást bejegyeztettem, a tevékenységi kőrben megadva a közúti árufuvarozás. A fuvarozást 3,5t ALATTI kis teherautóval végezném.Belföldi és nemzetközi fuvarozást szeretnék végezni teljesen szabályosan, de nem túlbonyolítva! Tehát a vállalkozáson és a kisteherautón és a jogosítványon kívül mi kell ahhoz, hogy ilyen fuvarokat vállalhassak és ne büntessenek meg se Magyarországon, se az EU területén?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ákos!
      Nagyon köszönjük észrevételét az elérhetőséggel kapcsolatban.
      Megvizsgáljuk a gyorsabb elérhetőség lehetőségét.
      A kérdésére a választ egy régebbi, és idén frissített bejegyzésünkben találja meg.
      http://fuvarozzokosan.blogspot.hu/2011/05/kell-e-fuvarozoi-tevekenyseg-kivaltasa.html

      Törlés