2010. augusztus 23., hétfő

Mi kell akkor, ha nem csak belfőldőn szeretnél fuvarozni?

A nemzetközi fuvarozás fogalmát az EU tagság óta 2 területre kell osztani: EU-n belüli, és Eu-n kívüli.
A 2 fuvarozói tevékenység engedélyzése nem sokban különbözik, az utóbbi teljesen ráépül az Eu-n belüli engedélyezésre, és cak abban esetben kell kiegészíteni, ha a tevékenység kibővül az Eu-n kívüli fuvarozással.
Először nézzük, mi kell a Nemzetközi fuvarozói tevékenység engedélyezéséhez:

D) Nemzetközi forgalomra is érvényes árufuvarozói engedély iránti kérelem, belföldre érvényes árufuvarozói engedély esetén:

1. A belföldre érvényes közúti árufuvarozói engedély eredeti példánya.
2. Kimutatás a nemzetközi forgalomban használni kívánt, a belföldi engedélyben már szereplő (saját, bérelt, lízingelt) gépes járműveiről.
3. A szakmai irányító nemzetközi korlátozást nem tartalmazó árufuvarozói-vállalkozói vizsgabizonyítványa, vagy annak hiteles másolata.
4. A nemzetközi forgalomban használni kívánt jármű Nemzetközi Időszakos Vizsgálati Bizonyítványa.
G) Közösségi engedély iránti kérelem esetén:
1. A nemzetközi forgalomra is érvényes közúti árufuvarozói engedély.
2. Kimutatás a Közösségi engedélyben szerepelni tervezett (saját, bérelt, lízingelt) gépes járműveiről és külön a használni tervezett pótkocsijairól.
Közösségi engedély nem szükséges, a mezőgazdasági vontatóval és a lassú járművel végzett nemzetközi árufuvarozáshoz.
Fontos, tudni, hogy az alap a Belföldi Árufuvarozói Endegély megszerzése, ezután lehet a Nemzetközi, vagy inkább Közösségi engedély iránti kérelmet beadni.
Természetesen lehetséges a kérelmek együttes beadása, vagyis a Belföldi Árufuvarozói engedély kérelem, és a Közösségi engedély kérelem beadása.
Ehhez az kell, hogy az engedély kiadásának minden feltétele, és az anyagi háttere meglegyen.
Ha velünk egyeztet, és együtt működünk az engedélyek megszerzéséhez szükséges okmányok beszerzésében, akkor Önnek 1 héten belül a kezében lehetnek a szükséges engedélyek, és máris munkára foghatja a kamionját, vagy kamionjait!