2016. február 18., csütörtök

Jelentős könnyítések, és megtakarítások a fuvarozóknak!

2016 nemcsak nehezítéseket (erkölcsi bizonyítvány megszerzésének változása) hanem nagy mértékű megtakarítást is hozott a fuvarozási iparágban!

2016 január elsejével életbe lépett egy új rendelet, melyet a NAV is jóvá hagyott!

Jelen esetben arról van szó, hogy amennyiben egy cég (magán vállalkozás, vagy Bt) eladja a járművét, és azt a járművet egy másik cég (magán vállalkozás, Bt) vásárolja meg, az okmányirodai eljárás során nem kell átírási illetéket megfizetni!


Ez konkrétan azt jelenti, hogy egy ilyen esetben a vevőnek csak a törzskönyv, és az új forgalmi engedély ellenértéket, vagyis 12.000.-Ft-ot kell kifizetni. 

Ugyanez a szabály érvényes a külföldi cégtől vásárolt tehergépjárművek esetében is, itt mindössze annyival kerül többe az okmányirodai eljárás, hogy meg kell fizetni a rendszámok díját. (8.500.-Ft)

Röviden 2016-ban egy tehergépjármű átírása az okmányirodákban 12.000.-ft-ba kerül, kivéve, ha járművet előzőleg ideiglenesen kivonták a forgalomból, mert akkor további 2.300.- forintot kell a forgalomba való visszahelyezés miatt fizetni. 

Nem szabad elfelejteni, hogy az okmányirodák egy 2011-es rendelet miatt kérik az új tulajdonostól. hogy a székhely, vagy a telephely szerinti önkormányzat Hatósági igazolását, miszerint a megjelölt székhely, vagy telephely, vagy tárolóhely megfelel a 3,5 össztömeget meghaladó járművek tárolásáról szóló rendeletben foglaltatnak. Ennek hiánya miatt az átírást az okmányirodák megtagadják. 

2016 más területeken is könnyítést hozott, és ez az önkormányzatoknál jelentkezik.
Akinek nemleges adóigazolást kellett kiváltania, vagy Hatósági igazolásra volt szüksége a jármű tárolásával kapcsolatban, azoknak eddig 3.000.-Ft illetéket kellett fizetni csekken, vagy előre átutalással.
Januártól ezek az illetékek is eltűnnek, de azt javasoljuk, hogy mielőtt még elkezdenék beadnák a kérelmet, előtte telefonon egyeztessenek az illetékes ügyintézővel, mert nem mindegyik önkormányzat engedi el az illeték befizetését. 

Lehet, hogy a könnyítések miatt jelentős összegek maradhatnak meg a fuvarozók zsebében, de ettől függetlenül az eljárási procedúrán át kell esni, és az árírásra mindössze 15 napja van a vevőnek. 

Aki nem veszi komolyan ezt a határidőt, annak komolyabb összegű bírság kifizetésével kell számolnia. 

Ha kezdő vállalkozó, vagy most szeretne fuvarozói tevékenységet kezdeni, akkor az a legbiztosabb módja annak, hogy akár napokon belül megkapja a fuvarozói engedélyt, ha megbíz bennünket a hivatali eljárások elvégzésével.