2011. május 4., szerda

Kell-e fuvarozói tevékenység kiváltása, ha 3,5 tonna alatti járművel szeretnék fuvarozni?

Kaptunk egy érdekes kérdést: egy leendő vállalkozó azt kérdezte, hogy milyen papírokat kell beszereznie, ha külföldről, de EU-n belülről szeretne kis terjedelmű, de értékes árukat Magyarországra, vagy másik országba szállítani?
A jelenleg is hatályos 1071/2009 EK  rendelet értelmében ha valaki kizárólag 3,5 tonna alatti járműparkkal végez áruszállítói tevékenységet, akkor a közlekedési hatóságtól semmilyen engedélyt nem kell beszereznie.
Ez a rendelet azonban azt is kimondja, hogy az a vállalkozás, amely akár csak egyetlen egy 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművet is bevon a tevékenységbe, attól kezdve a teljes járműparkra érvényes az engedély beszerzése, vagyis az összes 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó járműre engedélyt kell kiváltani.

Amit viszont mindenképpen meg kell tenni, az a következő: 
 - Társas vállalkozások esetében a tevékenységi jegyzékben meg kell jelentetni a fuvarozói tevékenységet (ezt a könyvelőn keresztül elektronikus úton kell a NAV felé megtenni)
  - Egyéni vállalkozás esetén az önkormányzatnál, és a NAV felé is bejelentési kötelezettség van.

További kérdés az, hogy egy jármű mentő, ahol a vonó jármű nem haladja meg a 3,5 tonnát, de használ vontatmányként jármű szállításra alkalmas trélert, köteles-e fuvarozói engedélyt kiváltani? 




A válaszunk az, hogy a vontatmány együttes összgördülő tömege meghaladja-e a 3,5 tonnát.
Amennyiben igen, akkor jobb, ha rendelkezik engedéllyel, mert több Európai Úniós tagország rendőrsége (pl. Olaszország) megköveteli az engedély meglétét, és ennek hiányában a járműveket lefoglalja, valamint igen jelentős (€400-€600) bírságot is kiszabnak.

Összefoglalva: ha a vállalkozás csak 3,5 tonna össztömegű járműveket használ, nem kell a közlekedési hatóságtól engedélyt kérni. 
Ha a fuvarozói tevékenységbe bevon egy- vagy több 3,5 tonnát meghaladó össztömegű gépjárművet, vagy a vontatmánnyal együtt meghaladja a 3,5 tonna összgördülő tömeget, akkor már engedély köteles minden, a fuvarozói tevékenységbe bevont jármű.

A fenti feltételeken felül amennyiben lehetséges, akkor a sofőr jó, ha rendelkezik PAV III engedéllyel, valamint GKI vizsgával is. Ezek beszerzése nem bonyolult, a PAV vizsga 10.000.-Ft alatt beszerezhető, míg a GKI tanfolyam, és vizsga díja a képző szerv árképzésén múlik.

Ha bonyolultnak tűnik, vagy időben problémát okoz az engedélyek beszerzése, akkor azt javasoljuk, hogy ne gondolkozzon, és bízzon meg minket az eljáráshoz szükséges eljárás elvégzésével.