2011. május 4., szerda

Kell-e fuvarozói tevékenység kiváltása, ha 3,5 tonna alatti járművel szeretnék fuvarozni?

Kaptunk egy érdekes kérdést: egy leendő vállalkozó azt kérdezte, hogy milyen papírokat kell beszereznie, ha külföldről, de EU-n belülről szeretne kis terjedelmű, de értékes árukat Magyarországra, vagy másik országba szállítani?
A jelenleg is hatályos 1071/2009 EK  rendelet értelmében ha valaki kizárólag 3,5 tonna alatti járműparkkal végez áruszállítói tevékenységet, akkor a közlekedési hatóságtól semmilyen engedélyt nem kell beszereznie.
Ez a rendelet azonban azt is kimondja, hogy az a vállalkozás, amely akár csak egyetlen egy 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművet is bevon a tevékenységbe, attól kezdve a teljes járműparkra érvényes az engedély beszerzése, vagyis az összes 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó járműre engedélyt kell kiváltani.

Amit viszont mindenképpen meg kell tenni, az a következő: 
 - Társas vállalkozások esetében a tevékenységi jegyzékben meg kell jelentetni a fuvarozói tevékenységet (ezt a könyvelőn keresztül elektronikus úton kell a NAV felé megtenni)
  - Egyéni vállalkozás esetén az önkormányzatnál, és a NAV felé is bejelentési kötelezettség van.

További kérdés az, hogy egy jármű mentő, ahol a vonó jármű nem haladja meg a 3,5 tonnát, de használ vontatmányként jármű szállításra alkalmas trélert, köteles-e fuvarozói engedélyt kiváltani? 




A válaszunk az, hogy a vontatmány együttes összgördülő tömege meghaladja-e a 3,5 tonnát.
Amennyiben igen, akkor jobb, ha rendelkezik engedéllyel, mert több Európai Úniós tagország rendőrsége (pl. Olaszország) megköveteli az engedély meglétét, és ennek hiányában a járműveket lefoglalja, valamint igen jelentős (€400-€600) bírságot is kiszabnak.

Összefoglalva: ha a vállalkozás csak 3,5 tonna össztömegű járműveket használ, nem kell a közlekedési hatóságtól engedélyt kérni. 
Ha a fuvarozói tevékenységbe bevon egy- vagy több 3,5 tonnát meghaladó össztömegű gépjárművet, vagy a vontatmánnyal együtt meghaladja a 3,5 tonna összgördülő tömeget, akkor már engedély köteles minden, a fuvarozói tevékenységbe bevont jármű.

A fenti feltételeken felül amennyiben lehetséges, akkor a sofőr jó, ha rendelkezik PAV III engedéllyel, valamint GKI vizsgával is. Ezek beszerzése nem bonyolult, a PAV vizsga 10.000.-Ft alatt beszerezhető, míg a GKI tanfolyam, és vizsga díja a képző szerv árképzésén múlik.

Ha bonyolultnak tűnik, vagy időben problémát okoz az engedélyek beszerzése, akkor azt javasoljuk, hogy ne gondolkozzon, és bízzon meg minket az eljáráshoz szükséges eljárás elvégzésével.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése